Έρευνα: Βελτιώνονται οι επιχειρηματικές συνθήκες στην ελληνική μεταποίηση


Οι επιχειρηματικές συνθήκες στον ελληνικό μεταποιητικό τομέα βελτιώθηκαν τον Δεκέμβριο με τον ταχύτερο ρυθμό που έχει καταγραφεί από τον Ιούνιο του 2008, σύμφωνα με τα αποτελέσματα της μηνιαίας έρευνας της εταιρείας IHS Markit.

Οι νέες παραγγελίες αυξήθηκαν με τον ταχύτερο ρυθμό εννιάμισι ετών, οδηγώντας στη δεύτερη μεγαλύτερη ανάπτυξη της παραγωγής που έχει καταγραφεί από τον Αύγουστο του 2008, ενώ η επιχειρηματική αισιοδοξία κινήθηκε σε υψηλά επίπεδα - ρεκόρ.

Η ανακοίνωση της IHS Markit

Οι επιχειρηματικές συνθήκες του μεταποιητικού τομέα στην Ελλάδα εξακολούθησαν να βελτιώνονται κατά τη διάρκεια του τελευταίου μήνα του 2017, και στον μεγαλύτερο βαθμό σε διάστημα εννιάμισι ετών.

Η ανάπτυξη ήταν αποτέλεσμα της περαιτέρω σημαντικής αύξησης των νέων παραγγελιών, τόσο από την εγχώρια αγορά όσο και από τις αγορές του εξωτερικού. Ανταποκρινόμενες σε αυτά τα δεδομένα, οι εταιρείες αύξησαν την αγοραστική τους δραστηριότητα και τον αριθμό των εργαζομένων, γεγονός το οποίο συνέβαλε στη δεύτερη εντονότερη αύξηση της παραγωγής που έχει καταγραφεί από τον Αύγουστο του 2008.

Εν τω μεταξύ, η επιχειρηματική εμπιστοσύνη κατέγραψε υψηλό πεντέμισι ετών.

Ως προς τις τιμές, οι μέσες τιμές πώλησης υποχώρησαν σε μεγαλύτερο βαθμό σε σχέση με τον Νοέμβριο παρά τον αμετάβλητο, σε γενικές γραμμές, ρυθμό αύξησης των τιμών εισροών.

Ο εποχικά προσαρμοσμένος Δείκτης Υπευθύνων Προμηθειών της IHS Markit για τον τομέα μεταποίησης στην Ελλάδα (Purchasing Managers' Index? - PMI? ) -ένας σύνθετος δείκτης που έχει σχεδιαστεί για να μετρά την απόδοση της μεταποιητικής οικονομίας- έκλεισε πάνω από το σημείο μηδενικής μεταβολής των 50.0 μονάδων τον Δεκέμβριο. Επιπλέον, κλείνοντας 53.1 μονάδες, τιμή υψηλότερη από τις 52.2 μονάδες του Νοεμβρίου, ο δείκτης υπέδειξε την εντονότερη βελτίωση των επιχειρησιακών συνθηκών που έχει καταγραφεί από τον Ιούνιο του 2008. Η αύξηση επέκτεινε την τρέχουσα περίοδο συνολικής ανάπτυξης σε επτά μήνες, τη μεγαλύτερη που έχει καταγραφεί από το 2008. Οι παραγωγοί καταναλωτικών αγαθών παρέμειναν στην υψηλότερη θέση της κατάταξης των κλάδων με τις καλύτερες επιδόσεις κατά τη διάρκεια του μήνα.

Η εντονότερη αύξηση των νέων παραγγελιών σε διάστημα εννιάμισι ετών υποστήριξε τη συνολική ανάπτυξη, η οποία με τη σειρά της ήταν αποτέλεσμα της έντονης ζήτησης των πελατών τόσο από τις εγχώριες αγορές όσο και από τις αγορές του εξωτερικού. Πράγματι, οι νέες παραγγελίες εξαγωγών αυξήθηκαν στον υψηλότερο βαθμό που έχει σημειωθεί από τον Απρίλιο του 2008.

Με βάση τα υψηλότερα επίπεδα νέων παραγγελιών, οι εταιρείες προσέλαβαν επιπλέον εργαζομένους για όγδοη φορά σε ισάριθμους μήνες, κατά τη διάρκεια του Δεκεμβρίου.

Το γεγονός αυτό συνέβαλε, με τη σειρά του, στη μείωση του όγκου των αδιεκπεραίωτων εργασιών, συνεχίζοντας, ως εκ τούτου, την τάση που παρατηρείται από τον Ιούλιο του 2008. Επιπρόσθετα, ο ρυθμός μείωσης των αποθεμάτων επιταχύνθηκε σε σύγκριση με τον προηγούμενο μήνα.

Οι εταιρείες αύξησαν επίσης την αγοραστική τους δραστηριότητα κατά την τελευταία περίοδο της έρευνας. Πράγματι, ο ρυθμός αύξησης ήταν ο σημαντικότερος που έχει καταγραφεί σε διάστημα μεγαλύτερο των δέκα ετών. Παρά το γεγονός αυτό, οι κατασκευαστές ανέφεραν περαιτέρω υποχώρηση των αποθεμάτων προμηθειών. Ωστόσο, ο ρυθμός μείωσης ήταν ο λιγότερο σημαντικός που έχει καταγραφεί κατά την τρέχουσα περίοδο των περίπου δέκα ετών που καταγράφεται μείωση.

Οι έντονες συνθήκες ζήτησης σε συνδυασμό με το αυξημένο παραγωγικό δυναμικό οδήγησαν σε περαιτέρω αύξηση της παραγωγής κατά τη διάρκεια του μήνα. Πράγματι, ακολουθώντας παρόμοια τάση με εκείνη των νέων παραγγελιών, ο ρυθμός ανάπτυξης ήταν ο δεύτερος ταχύτερος που έχει καταγραφεί από τον Αύγουστο του 2008.

Εντούτοις, οι εταιρείες εξακολούθησαν να μειώνουν τα αποθέματα ετοίμων προϊόντων.

Η έντονη ζήτηση των πελατών δεν κατάφερε να τονώσει τις μέσες τιμές πώλησης. Πράγματι, ο ρυθμός μείωσης επιταχύνθηκε από τον Νοέμβριο, παρά την, σε γενικές γραμμές, αμετάβλητη αύξηση των τιμών εισροών που υπέδειξαν συρρίκνωση των μικτών περιθωρίων κέρδους.

Τέλος, η επιχειρηματική εμπιστοσύνη βελτιώθηκε και ανήλθε στο υψηλότερο επίπεδο που έχει καταγραφεί από την αρχή συλλογής των συγκεκριμένων στοιχείων, τον Ιούλιο του 2012. Τα υψηλότερα επίπεδα επενδύσεων αναφέρθηκαν ως ένας από τους παράγοντες που αναμένεται να ενισχύσουν την ανάπτυξη.

Ο Alex Gill, οικονομολόγος της IHS Markit, ο οποίος καταρτίζει την έρευνα του ελληνικού Δείκτη Υπευθύνων Προμηθειών PMΙ είπε:

«Ο μεταποιητικός τομέας της Ελλάδας έκλεισε σε θετικά επίπεδα το 2017, καθώς οι επιχειρησιακές συνθήκες βελτιώθηκαν στον μεγαλύτερο βαθμό που έχει καταγραφεί σε διάστημα εννιάμισι ετών.

Οι έντονες αυξήσεις των νέων παραγγελιών, τόσο από τις εγχώριες αγορές όσο και από τις αγορές του εξωτερικού, συνέχισαν να συμβάλλουν στην ανάκαμψη, η οποία, με τη σειρά της, συνέβαλε σε έναν περαιτέρω γύρο δημιουργίας θέσεων εργασίας και στη δεύτερη εντονότερη αύξηση της παραγωγής που έχει καταγραφεί από τον Αύγουστο του 2008.

Τα δεδομένα ενισχύουν τις ελπίδες ότι η ελληνική οικονομία έχει αλλάξει πορεία και βρίσκεται πλέον σε τροχιά ανάκαμψης. Πράγματι, με την επιχειρηματική αισιοδοξία να βρίσκεται σε υψηλά επίπεδα-ρεκόρ, οι δαπάνες επένδυσης (απαραίτητη προϋπόθεση για μακροχρόνια ανάκαμψη) φαίνεται ότι θα αυξηθούν και θα ενισχύουν την ανάπτυξη, τουλάχιστον βραχυπρόθεσμα.

Ωστόσο, τα προβλήματα σχετικά με το χρέος της χώρας παραμένουν αμετάβλητα, γεγονός που είναι προφανώς περιοριστικό για τα τελευταία στοιχεία».

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Γίνε ο πρώτος που θα αξιολογήσει!


Προσθήκη στα αγαπημένα

02 Jan 2018


Προωθημενεσ επιχειρησεις περισσότερες καταχωρήσεις

Level 2

Level 2

in CAFE - CLUBS

The cool summer poοl bar!

ΣΧΟΛΗ ΟΔΗΓΩΝ ΛΕΠΕΣΙΩΤΗΣ ΝΙΚΟΣ

ΣΧΟΛΗ ΟΔΗΓΩΝ ΛΕΠΕΣΙΩΤΗΣ ΝΙΚΟΣ

in ΣΧΟΛΕΣ ΟΔΗΓΩΝ

ΣΧΟΛΗ ΟΔΗΓΩΝ ,ΔΙΠΛΩΜΑΤΑ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟΥ -ΜΟΤΟΣΥΚΛΕΤΑΣ ΑΝΑΘΕΩΡΗΣΕΙΣ - ΕΠΕΚΤΑΣΕΙΣ - ΔΙΕΚΠΕΡΑΙΩΣΕΙΣ ΚΤΕΟ. ΚΑΡΤΑ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟΥ ΤΑΧΟΓΡΑΦΟΥ. ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ Α/Α1/Β/Γ/Γ+Ε

Μάρρας Οίνων & Ποτών Α.Β.Ε.Ε.

Μάρρας Οίνων & Ποτών Α.Β.Ε.Ε.

in ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ - ΒΙΟΤΕΧΝΙΑ

Το οινοποιείο ΜΑΡΡΑΣ βρίσκεται στην καρδιά της αμπελοοινικής περιοχής της βορειοανατολικής Πελοποννήσου συμπεριλαμβανομένης της Νεμέας, ανάμεσα σε δύο θάλασσες, στο Ζευγολατειό Κορινθίας.

Ιχθυόεσσα

Ιχθυόεσσα

in ΕΣΤΙΑΤΟΡΙΑ, ΤΑΒΕΡΝΕΣ

Ιχθυόεσσα λέγεται και η ψαροταβέρνα που έχει δημιουργήσει ο Χρήστος Μελέτης σ' ένα υπέροχο σημείο στην παραλία, στο Λουτράκι. Με θέα το γαλάζιο της θάλασσας, που ως λόγο ύπαρξης έχει το να μας ταξιδέψει σε γεύσεις, εικόνες, συναισθήματα.

Προσφατα Αρθρα

Δίχτυα ενός εκατομμυρίου ευρώ θα κρατήσουν τις τσούχτρες μακριά από τον Κορινθιακό

Δίχτυα ενός εκατομμυρίου ευρώ θα κρατήσουν τις τσούχτρες μακριά από τον Κορινθιακό

in ΠΟΛΙΤΙΚΗ, Η ΚΟΡΙΝΘΙΑ ΜΑΣ, ΤΟΠΙΚΑ, ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κονδύλι ενός εκατομμυρίου ευρώ εγκρίθηκε από το υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης για την προστασία των ακτών από τις πληθυσμιακές εξάρσεις μεδουσών κατά μήκος του Λουτρακίου, του Σχίνου και της Λίμνης Βουλιαγμένης.

Toν Φεβρουάριο του 2020 ο προαστιακός φτάνει στο Λουτράκι

Toν Φεβρουάριο του 2020 ο προαστιακός φτάνει στο Λουτράκι

in ΚΟΙΝΩΝΙΑ, Η ΚΟΡΙΝΘΙΑ ΜΑΣ, ΤΟΠΙΚΑ

Στην τελική ευθεία μπήκε πλέον η υπόθεση της επέκτασης του προαστιακού σιδηροδρόμου στο Λουτράκι.

Ρεκόρ guinness και Θεοφάνεια στο Κιάτο.

Ρεκόρ guinness και Θεοφάνεια στο Κιάτο.

in TOP 10, Η ΚΟΡΙΝΘΙΑ ΜΑΣ, ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ, ΤΟΠΙΚΑ

Ρεκόρ guinness και Θεοφάνεια στο Κιάτο, γιορτινή μέρα η σημερινή μιας και είναι διπλή η χαρά. Από τη μία η βάπτιση του Ιησού και από την άλλη ενά ρεκόρ guinness. Ένα ρεκόρ που αφορά την μεγαλύτερη σε βάρος και εμβαδό βασιλόπιτα στον κόσμο,

Προβλήματα στο αφορολόγητο - Τι πρέπει να προσέξουν όσοι πληρώνουν ηλεκτρονικά μέσω e-banking

Προβλήματα στο αφορολόγητο - Τι πρέπει να προσέξουν όσοι πληρώνουν ηλεκτρονικά μέσω e-banking

in ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Το αφορολόγητο θα μείνει μόνο στα… χαρτιά για όσους κάνουν αγορές πληρώνοντας μέσω e-banking αν δεν αλλάξει κάτι άμεσα.

Περιηγηση ανα κατηγορια περισσότερες κατηγορίες