Αρνητικό ρεκόρ δεκαετίας για το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων


Την ώρα που .. δρομολογούνται εγκαίρως οι εφαρμοστικές πράξεις για όλα τα δημοσιονομικά προαπαιτούμενα όπως οι φόροι του 2018, η περικοπή του επιδόματος θέρμανσης, αλλά και οι παρεμβάσεις με πολιτικό κόστος όπως οι πλειστηριασμοί, η κυβέρνηση παραδέχεται την πιο μεγάλη υστέρηση των τελευταίων τουλάχιστον 10 ετών στις δαπάνες για δημόσιες επενδύσεις, αλλά και… σιγεί αναφορικά με τα δύο αναπτυξιακά προαπαιτούμενα – αντίβαρα που έπρεπε να ανακοινωθούν μέσα στον Δεκέμβριο, όπως τουλάχιστο προέβλεπε το σχέδιο συμφωνίας με τους δανειστές για την τρίτη αξιολόγηση.

Η υστέρηση αφορά στο ΠΔΕ του 2017 που φέρεται να κλείνει στα χαμηλότερα επίπεδα τουλάχιστο από το 2008 (που υπάρχουν από τον Προϋπολογισμό συγκρίσιμα στοιχεία), ενώ τα δύο "αντίβαρα" είναι η Αναπτυξιακή Τράπεζα και το Αναπτυξιακό Σχέδιο για την οποία έγινε "μάχη" στο Eurogroup του προηγούμενου Ιουνίου προκειμένου να υπάρξει αναφορά στην ανακοίνωση της Συνόδου των ΥΠΟΙΚ που ενέκρινε τότε τη δεύτερη αξιολόγηση μαζί με το πακέτο μέτρων/αντίμετρων έως το 2021.

Η αναπτυξιακή τράπεζα και το αναπτυξιακό σχέδιο
Η απόφαση του Eurogroup του προηγούμενου Ιουνίου, όριζε ότι και έπρεπε η Ελλάδα μαζί με τα θεσμικά όργανα καθώς και με τρεις πλευρές "μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους να αναπτύξουν και να υποστηρίξουν μια ολιστική στρατηγική για την ενίσχυση της ανάπτυξης, συμπεριλαμβανομένης της βελτίωσης του επενδυτικού κλίματος". Και ανέφερε ρητά ότι θα πρέπει να "συνεργαστούν με τα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα για τη δημιουργία Εθνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας".

Στο σχέδιο επικαιροποίησης του μνημονίου του Δεκεμβρίου που έγινε στο πλαίσιο της τρίτης αξιολόγησης (σ.σ. και τελεί υπό οριστικοποίηση) οι παραπάνω δράσεις εξειδικεύονται. "Οι αρχές θα παρουσιάσουν μέχρι το Δεκέμβριο του 2017 ένα έγγραφο ιδεών με στόχο τη σύσταση Εθνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας που θα συντονίζει την υλοποίηση αναπτυξιακών δραστηριοτήτων, σύμφωνα με τη δήλωση της Eurogroup της 15ης Ιουνίου 2017" αναφέρεται. Αλλά οι ανακοινώσεις τελικά ακόμη δεν έχουν έρθει.

Αναφορικά με το Αναπτυξιακό σχέδιο το οποίο σημειωτέο εκκρεμεί από την άνοιξη του 2015 και σχέδιο του οποίου είχε αποκαλύψει το Capital.gr τον προηγούμενο Μάρτιο το επικαιροποιημένο σχέδιο του μνημονίου επίσης ορίζει ότι "οι ελληνικές αρχές θα παρουσιάσουν μια στρατηγική ανάπτυξης μέχρι το Δεκέμβριο του 2017, η οποία μεταξύ άλλων θα πρέπει να στοχεύει στη δημιουργία, μέσα στα επόμενα 3-5 χρόνια ενός ελκυστικότερου επιχειρηματικού περιβάλλοντος". Οι ανακοινώσεις επίσης δεν ήρθαν παρά τα Περιφερειακά Συνέδριο που γίνονται για τον σκοπό αυτό. Επίσης αντί για 10ετές σχέδιο, καθώς τα χρόνια περνούν χωρίς ανακοινώσεις πλέον γίνεται λόγος για ένα σχέδιο 3- 5 ετών…

Το πιο φτωχό ΠΔΕ στα χρόνια των μνημονίων
Η συμφωνία με τους δανειστές ορίζει επίσης ότι η αναπτυξιακή στρατηγική "θα διευθύνεται από την Ελλάδα και θα χρησιμοποιεί πλήρως τους διαθέσιμους πόρους, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που παρέχει η ΕΕ". Ωστόσο, το "κουτσουρεμένο" Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων (δηλαδή το πρόγραμμα μέσα από το οποίο χρηματοδοτούνται όλα τα δημόσια έργα και αυτά που καλύπτονται από πόρους της ΕΕ και αυτά που γίνονται αποκλειστικά από κρατική δαπάνη) θα υπο-εκτελεστεί το 2017.

Στα 6,1-6,2 δισ. ευρώ, έναντι στόχου 6,75 δισ. ευρώ, αναμένεται να κλείσει εφέτος το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων παραδέχθηκαν χθες στελέχη του υπουργείου Οικονομίας αποδίδοντας την απόκλιση στις υψηλές εκπτώσεις, στις καθυστερήσεις στην εκτέλεση - ολοκλήρωση κάποιων έργων, στην αλλαγή του τρόπου διεξαγωγής των δημοσίων συμβάσεων, αλλά και εξαιτίας των προσφυγών στη δικαιοσύνη που δημιουργούν καθυστέρηση στην υλοποίηση κάποιων έργων.

Ο λόγος για έναν προϋπολογισμό που θα είναι ο χαμηλότερος των τελευταίων ετών αν οι παραπάνω εκτιμήσεις των αρμοδίων επιβεβαιωθούν (το 2016 έκλεισε στα 6,288 δισ. ευρώ) και έρχεται μετά από σειρά περικοπών του ΠΔΕ. Σημειώνεται ότι το ΠΔΕ είναι  το σύνηθες "θύμα" όλων των κυβερνήσεων στα χρόνια της κρίσης με συνέπεια από προϋπολογισμό 10,2 δισ. ευρώ στην αρχή του 2010 και μετά από διαδοχικές, πάνω από 10 τον αριθμό, περικοπές να έχει υποχωρήσει στα σημερινά επίπεδα. Μάλιστα, τότε το εθνικό σκέλος έφτανε/ξεπερνούσε τα 2,5 δισ. ευρώ αντί για 1 δισ. ευρώ πλέον.

Η μείωση λοιπόν των εθνικών έργων αλλά και η κατ εξαίρεση αύξησης του ποσοστού συγχρηματοδότησης των κοινοτικών έργων (σ.σ. συμμετέχει με μικρότερο ποσοστό ο κρατικός προϋπολογισμός σε έργα του ΕΣΠΑ για να περιοριστεί η δαπάνη λόγω του μνημονίου) οδήγησαν στον περιορισμό του Προγράμματος (δηλαδή είναι μικρότερη η δαπάνη αλλά και γίνονται λιγότερα έργα) όχι μόνο για τα εντός μνημονίων έτη (δηλαδή και για το 2018) αλλά και Μεσοπρόθεσμα (έως το 2021 προβλέπεται η ίδια χαμηλή και παγωμένη δαπάνη).

Πλέον, εκ του αποτελέσματος, η περικοπή στο ΠΔΕ είναι μεγαλύτερη. Μάλιστα, πηγές ανέφεραν χθες ότι θα υπάρχει μεγαλύτερη δαπάνη στο αμιγώς εθνικό σκέλος (περί το 1,3 δισ. ευρώ αντί για 1 δισ. ευρώ κυρίως λόγω έκτακτων δαπανών για τους πλημμυροπαθείς κλπ) και έτσι στο κοινοτικό σκέλος (αυτό που αφορά στα ΕΣΠΑ) η υστέρηση θα είναι εντονότερη.

Γίνε ο πρώτος που θα αξιολογήσει!


Προσθήκη στα αγαπημένα

29 Dec 2017


Προωθημενεσ επιχειρησεις περισσότερες καταχωρήσεις

MAD Dog muay thai camp

MAD Dog muay thai camp

in ΓΥΜΝΑΣΤΗΡΙΑ - ΜΑΧΗΤΙΚΕΣ ΤΕΧΝΕΣ

Το MAD Dog muay thai camp ιδρύθηκε τον Οκτώβριο του 2011 από τον KRU Άννη Δομετίου, υπό την αιγίδα της συκιώνιας οργάνωσης αθλητικής και πολιτιστικής κληρονομιάς για να διδάξει με σεβασμό και αγάπη την παραδοσιακή πολεμική τέχνη της Ταϊλάνδης.

Δημήτρης Γκρίτζαλης - Πλαστικός Χειρουργός

Δημήτρης Γκρίτζαλης - Πλαστικός Χειρουργός

in ΥΓΕΙΑ - ΟΜΟΡΦΙΑ, ΙΑΤΡΟΙ - ΔΙΑΓΝΩΣΤΙΚΑ ΚΕΝΤΡΑ

Η πλαστική χειρουργική είναι, πριν απ’ όλα, φιλοσοφία κι όχι μια απλή χειρουργική ειδικότητα. Ασχολούμενος με όλο το φάσμα της Αισθητικής Χειρουργικής, πιστεύω πως η αρμονία και η φυσικότητα είναι οι κυριότεροι παράγοντες που οδηγούν σε ένα όμορφο..

ΣΧΟΛΗ ΟΔΗΓΩΝ ΛΕΠΕΣΙΩΤΗΣ ΝΙΚΟΣ

ΣΧΟΛΗ ΟΔΗΓΩΝ ΛΕΠΕΣΙΩΤΗΣ ΝΙΚΟΣ

in ΣΧΟΛΕΣ ΟΔΗΓΩΝ

ΣΧΟΛΗ ΟΔΗΓΩΝ ,ΔΙΠΛΩΜΑΤΑ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟΥ -ΜΟΤΟΣΥΚΛΕΤΑΣ ΑΝΑΘΕΩΡΗΣΕΙΣ - ΕΠΕΚΤΑΣΕΙΣ - ΔΙΕΚΠΕΡΑΙΩΣΕΙΣ ΚΤΕΟ. ΚΑΡΤΑ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟΥ ΤΑΧΟΓΡΑΦΟΥ. ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ Α/Α1/Β/Γ/Γ+Ε

Level 2

Level 2

in CAFE - CLUBS

The cool summer poοl bar!

Προσφατα Αρθρα

Δίχτυα ενός εκατομμυρίου ευρώ θα κρατήσουν τις τσούχτρες μακριά από τον Κορινθιακό

Δίχτυα ενός εκατομμυρίου ευρώ θα κρατήσουν τις τσούχτρες μακριά από τον Κορινθιακό

in ΠΟΛΙΤΙΚΗ, Η ΚΟΡΙΝΘΙΑ ΜΑΣ, ΤΟΠΙΚΑ, ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κονδύλι ενός εκατομμυρίου ευρώ εγκρίθηκε από το υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης για την προστασία των ακτών από τις πληθυσμιακές εξάρσεις μεδουσών κατά μήκος του Λουτρακίου, του Σχίνου και της Λίμνης Βουλιαγμένης.

Toν Φεβρουάριο του 2020 ο προαστιακός φτάνει στο Λουτράκι

Toν Φεβρουάριο του 2020 ο προαστιακός φτάνει στο Λουτράκι

in ΚΟΙΝΩΝΙΑ, Η ΚΟΡΙΝΘΙΑ ΜΑΣ, ΤΟΠΙΚΑ

Στην τελική ευθεία μπήκε πλέον η υπόθεση της επέκτασης του προαστιακού σιδηροδρόμου στο Λουτράκι.

Ρεκόρ guinness και Θεοφάνεια στο Κιάτο.

Ρεκόρ guinness και Θεοφάνεια στο Κιάτο.

in TOP 10, Η ΚΟΡΙΝΘΙΑ ΜΑΣ, ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ, ΤΟΠΙΚΑ

Ρεκόρ guinness και Θεοφάνεια στο Κιάτο, γιορτινή μέρα η σημερινή μιας και είναι διπλή η χαρά. Από τη μία η βάπτιση του Ιησού και από την άλλη ενά ρεκόρ guinness. Ένα ρεκόρ που αφορά την μεγαλύτερη σε βάρος και εμβαδό βασιλόπιτα στον κόσμο,

Ελληνικό: Στην τελευταία φάση το νομοσχέδιο

Ελληνικό: Στην τελευταία φάση το νομοσχέδιο

in ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Αύριο αναμένεται να οριστεί ο εισηγητής και η ημερομηνία συζήτησης, κεκλεισμένων των θυρών.

Περιηγηση ανα κατηγορια περισσότερες κατηγορίες