Π. Τατούλης: «Ανάγκη ανάπτυξης στρατηγικών σχεδιασμών για την Περιφέρεια Πελοποννήσου»


«Διαμορφώνονται νέες αντιλήψεις στην Ευρώπη και θεωρώ ότι αυτός ο προβληματισμός θα έπρεπε να είναι κυρίαρχος στη χώρα και στην πολιτική ζωή του τόπου, κάτι που δυστυχώς δε συμβαίνει» δήλωσε ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου κ. Πέτρος Τατούλης κατά τη διάρκεια της ανοιχτής συζήτησης για την Πολιτική Συνοχής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που διοργάνωσε η Περιφέρεια Πελοποννήσου και η Διαχειριστική της Αρχή στο Πνευματικό Κέντρο Τρίπολης, την Πέμπτη 7 Δεκεμβρίου 2017.

«Η χώρα μας δεν έχει μόνο ανάγκη του χρηματοδοτικού εργαλείου που αφορά τις πολιτικές συνοχής. Η χώρα χρειάζεται 100 δις για την επόμενη πενταετία, τα οποία πρέπει να τα βρει οπωσδήποτε αναπτύσσοντας νέες ιδέες, κυρίως όμως στο επίπεδο των διαρθρωτικών ταμείων θα πρέπει να βρει καινούργιους δρόμους διαπραγμάτευσης και διεκδίκησης νέων δυνατοτήτων» ανέφερε ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου κατά τη συζήτηση «Η σημασία των έργων για την ανάπτυξη της Πελοποννήσου και τη βελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών», στην οποία συμμετείχαν η κα Κλημεντίνη Διακομανώλη, Επικεφαλής της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα, ο κ. Ιωάννης Φίρμπας, Γενικός Διευθυντής Εθνικής Αρχής Συντονισμού, η κα Ivona Matusova, εκπρόσωπος της Γενικής Διεύθυνσης Απασχόλησης, Κοινωνικών Υποθέσεων και Ένταξης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και η κα Μυρτώ Ζορμπαλά, εκπρόσωπος της Γενικής Διεύθυνσης Περιφερειακής Πολιτικής και Αστικής Ανάπτυξης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Ένα από τα σημαντικότερα γεγονότα, σύμφωνα με τον Περιφερειάρχη Πελοποννήσου, ήταν η διαχείριση των ΠΕΠ από τις αιρετές Περιφέρειες και «αυτό βγάζει ένα καλό συμπέρασμα, ότι η μεγάλη μεταρρύθμιση του Καλλικράτη βοήθησε πάρα πολύ, όχι μόνο στην απορροφητικότητα του προγράμματος, αλλά κυρίως στην ανάπτυξη στρατηγικών σχεδιασμών για την ανάπτυξη, όπου θα αντιμετωπίζονται τα αναπτυξιακά προβλήματα της χώρας και της Περιφέρειας».

 

 

Ειδική αναφορά έκανε ο κ. Τατούλης στην ανάπτυξη δυνατοτήτων στα περιφερειακά προγράμματα για την απάλειψη των ενδοπεριφερειακών ανισοτήτων, κάτι στο οποίο δεν μπορεί να δοθεί απάντηση μόνο με διαχειριστικό τρόπο.

 

 

Η μείωση του προϋπολογισμού της νέας προγραμματικής περιόδου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, συνέχισε ο κ. Τατούλης, είναι ένα κρίσιμο θέμα το οποίο πρέπει να απασχολήσει τόσο την Κεντρική Κυβέρνηση, όσο και τις Περιφέρειες και τόνισε την ανάγκη για λιγότερη κρατική παρέμβαση των Κυβερνήσεων, των Υπουργείων και των τομεακών συγχρηματοδοτούμενων προγραμμάτων προς τις Περιφέρειες.

Οι Περιφέρειες διαθέτουν σημαντική χρηματοδότηση μέσω των διαρθρωτικών ταμείων, η οποία ωστόσο θα πρέπει να αυξηθεί κι άλλο. Άλλωστε το ΕΣΠΑ στη χώρα έτρεξε τόσο σε επίπεδο απορροφητικότητας, όσο και συνεισφοράς στην οικονομία, όταν το ανέλαβαν οι αιρετές Περιφέρειες, κι αυτό κυρίως γιατί για πρώτη φορά στη χώρα κατάρτισαν και εφάρμοσαν στρατηγικό σχεδιασμό ανάπτυξης, δήλωσε ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου «Αυτό άλλωστε το αποδείξαμε στην πράξη, δεδομένου ότι, όταν αναλάβαμε την ευθύνη του ΕΣΠΑ, παραλάβαμε πολλά ημιτελή έργα, τα οποία με επιτυχία ολοκληρώσαμε. Κατά τη μετάβαση ωστόσο από το προηγούμενο ΕΣΠΑ στη νέα προγραμματική περίοδο δεν υπήρξε κανένα ημιτελές έργο και αυτό πρέπει ιδιαίτερα να τονιστεί».


Το προηγούμενο πρόγραμμα ΕΣΠΑ, σύμφωνα με τον κ. Τατούλη, αντιμετώπισε προβλήματα, τα οποία εντοπίζονταν κυρίως στα τομεακά προγράμματα των Υπουργείων και κυρίως το ΥΠΟΜΕΔΙ και το ΕΠΠΕΡΑΑ. «Όσον αφορά το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο, δεν γνωρίζω αν επιτρέπεται από τους κανόνες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής η οριζόντια παρέμβαση του Υπουργείου. Εμείς σχεδιάσαμε και υλοποιούμε ένα κοινωνικό πρόγραμμα, ώστε μέσα από τη δημιουργία των Κέντρων Κοινότητας να εφαρμόσουμε ένα νέο μοντέλο διάθεσης κοινωνικών πόρων, διαφορετικό από αυτό του Υπουργείου και πλέον η πλειοψηφία των Περιφερειών της χώρας προσπαθεί να το αντιγράψει».

Ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου αναφέρθηκε επίσης στην προσπάθεια της περιφερειακής αρχής για νέα χρηματοδοτικά εργαλεία και δήλωσε ότι θα πρέπει οι Περιφέρειες να μπορούν να εκδίδουν περιφερειακά ομόλογα ανάπτυξης.

Σε ότι αφορά το Ταμείο Γιούνκερ, ο κ. Τατούλης σημείωσε ότι δεν είναι εύκολη η αξιοποίησή του στην Ελλάδα, δεδομένης της διαφορετικής επιχειρηματικής κουλτούρας και των παθογενειών των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων.

Κατά την έναρξη της εκδήλωσης ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου βράβευσε τους μαθητές που συμμετείχαν στο διαγωνισμό ζωγραφικής «Το Σχολείο μου», οι οποίοι είχαν την ευκαιρία να επισκεφθούν τη σχετική έκθεση ζωγραφικής και την έκθεση φωτογραφίας με τίτλο «Το Πριν και το Μετά».

Γίνε ο πρώτος που θα αξιολογήσει!


Προσθήκη στα αγαπημένα

10 Dec 2017


Προωθημενεσ επιχειρησεις περισσότερες καταχωρήσεις

Paty's Handmade

Paty's Handmade

in ΕΙΔΗ ΓΑΜΟΥ - ΒΑΠΤΙΣΗΣ - ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ, ΓΙΑ ΤΟ ΣΠΙΤΙ

To κατάστημα Paty's handmade φτιάχνει τις δημιουργίες στο εργαστήρι του καταστήματος με πολλά υλικά όπως εσείς τις έχετε ονειρευτεί! Επίσης μεταμορφώνει τον γάμο σας ή την βάπτιση του παιδιού σας, σαν παραμύθι, με υφάσματα , αντικείμενα και λουλούδια

Waves

Waves

in CAFE - CLUBS

Coffee snacks and drinks

BARBER HOUSE-ALEXANDROS SIMIRIOTIS

BARBER HOUSE-ALEXANDROS SIMIRIOTIS

in ΚΟΜΜΩΤΗΡΙΑ - ΚΟΥΡΕΙΑ - ΜΠΑΡΜΠΕΡΙΚΑ

Ομορφιά, αισθητική και προσωπική φροντίδα στην περιοχή του Κιάτου.

ΣΧΟΛΗ ΟΔΗΓΩΝ ΛΕΠΕΣΙΩΤΗΣ ΝΙΚΟΣ

ΣΧΟΛΗ ΟΔΗΓΩΝ ΛΕΠΕΣΙΩΤΗΣ ΝΙΚΟΣ

in ΣΧΟΛΕΣ ΟΔΗΓΩΝ

ΣΧΟΛΗ ΟΔΗΓΩΝ ,ΔΙΠΛΩΜΑΤΑ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟΥ -ΜΟΤΟΣΥΚΛΕΤΑΣ ΑΝΑΘΕΩΡΗΣΕΙΣ - ΕΠΕΚΤΑΣΕΙΣ - ΔΙΕΚΠΕΡΑΙΩΣΕΙΣ ΚΤΕΟ. ΚΑΡΤΑ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟΥ ΤΑΧΟΓΡΑΦΟΥ. ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ Α/Α1/Β/Γ/Γ+Ε

Προσφατα Αρθρα

Δίχτυα ενός εκατομμυρίου ευρώ θα κρατήσουν τις τσούχτρες μακριά από τον Κορινθιακό

Δίχτυα ενός εκατομμυρίου ευρώ θα κρατήσουν τις τσούχτρες μακριά από τον Κορινθιακό

in ΠΟΛΙΤΙΚΗ, Η ΚΟΡΙΝΘΙΑ ΜΑΣ, ΤΟΠΙΚΑ, ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κονδύλι ενός εκατομμυρίου ευρώ εγκρίθηκε από το υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης για την προστασία των ακτών από τις πληθυσμιακές εξάρσεις μεδουσών κατά μήκος του Λουτρακίου, του Σχίνου και της Λίμνης Βουλιαγμένης.

Toν Φεβρουάριο του 2020 ο προαστιακός φτάνει στο Λουτράκι

Toν Φεβρουάριο του 2020 ο προαστιακός φτάνει στο Λουτράκι

in ΚΟΙΝΩΝΙΑ, Η ΚΟΡΙΝΘΙΑ ΜΑΣ, ΤΟΠΙΚΑ

Στην τελική ευθεία μπήκε πλέον η υπόθεση της επέκτασης του προαστιακού σιδηροδρόμου στο Λουτράκι.

Ρεκόρ guinness και Θεοφάνεια στο Κιάτο.

Ρεκόρ guinness και Θεοφάνεια στο Κιάτο.

in TOP 10, Η ΚΟΡΙΝΘΙΑ ΜΑΣ, ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ, ΤΟΠΙΚΑ

Ρεκόρ guinness και Θεοφάνεια στο Κιάτο, γιορτινή μέρα η σημερινή μιας και είναι διπλή η χαρά. Από τη μία η βάπτιση του Ιησού και από την άλλη ενά ρεκόρ guinness. Ένα ρεκόρ που αφορά την μεγαλύτερη σε βάρος και εμβαδό βασιλόπιτα στον κόσμο,

Προβλήματα στο αφορολόγητο - Τι πρέπει να προσέξουν όσοι πληρώνουν ηλεκτρονικά μέσω e-banking

Προβλήματα στο αφορολόγητο - Τι πρέπει να προσέξουν όσοι πληρώνουν ηλεκτρονικά μέσω e-banking

in ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Το αφορολόγητο θα μείνει μόνο στα… χαρτιά για όσους κάνουν αγορές πληρώνοντας μέσω e-banking αν δεν αλλάξει κάτι άμεσα.

Περιηγηση ανα κατηγορια περισσότερες κατηγορίες