1,2 δισ. ευρώ νέα «κόκκινα δάνεια» στα τέλη του 2019 για τις εγχώριες τράπεζες


Νέο στόχο, χαμηλότερο κατά 2,2 δισ. ευρώ σε σχέση με το στόχο που είχαν υποβάλει στις εποπτικές αρχές τον Σεπτέμβριο του 2016, θέτουν πλέον οι τράπεζες για τη μείωση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων τους στα τέλη του 2019. 

Αυτό επιβεβαιώνεται από τα στοιχεία που έδωσε χθες η ΤτΕγια την πορεία των επιχειρησιακών στόχων των τραπεζών και από τα οποία συνάγεται η υιοθέτηση και ενίσχυση της χρήσης δραστικότερων μέτρων μείωσης των "κόκκινων" δανείων, δεδομένου ότι οι πιο φιλόδοξοι στόχοι που θέτουν πλέον οι τράπεζες, συμβαδίζουν με την εκτίμησή τους για αύξηση των μη εξυπηρετούμενων δανείων στο ίδιο διάστημα.

Ειδικότερα, οι τράπεζες προβλέπουν ότι μέχρι τον Δεκέμβριο του 2019 θα δημιουργηθούν επιπλέον νέα μη εξυπηρετούμενα δάνεια 1,2 δισ. ευρώ, ενώ τα δάνεια που θα ιαθούν εκτιμώνται μειωμένα κατά 2,5 δισ. ευρώ.

Ο συνδυασμός των εκτιμήσεων αυτών (υψηλότεροι στόχοι για μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων – αύξηση των δανείων που δεν θα εξυπηρετούνται – μείωση των δανείων που θα θεραπεύονται) σηματοδοτεί την αλλαγή σκηνικού για τους δανειολήπτες με μη εξυπηρετούμενα δάνεια από το 2018, καθώς τα μέσα που θα χρησιμοποιήσουν οι τράπεζες για την ανάκτηση οφειλών θα είναι δραστικά και καινοφανή για την ελληνική πραγματικότητα.

Όπως προκύπτει από τον σχεδιασμό των τραπεζών για τη μείωση των NPEs και NPLs τα έτη 2018 και 2019, οι διαφοροποιήσεις στους παράγοντες μείωσης των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων και δανείων σε σχέση με την προηγούμενη στοχοθεσία, είναι σημαντικές όπως αναφέρει και το capital.gr.

Συγκεκριμένα: 

- Οι τράπεζες σκοπεύουν να επισπεύσουν την πώληση δανείων, κυρίως στο επιχειρηματικό χαρτοφυλάκιο και σε μικρότερο βαθμό στο καταναλωτικό χαρτοφυλάκιο. Συγκεκριμένα, οι τράπεζες στοχεύουν σε επιπλέον πωλήσεις ύψους 4,7 δισ. ευρώ, αγγίζοντας τα 11,6 δισ. ευρώ συνολικές πωλήσεις για την περίοδο Ιουνίου 2017 – Δεκεμβρίου 2019. Σημειώνεται ότι μέρος των επιπλέον πωλήσεων (1,4 δισ. ευρώ) έχει ήδη πραγματοποιηθεί κατά το γ΄ τρίμηνο του 2017 μέσω τιτλοποίησης και μεταφοράς ΜΕΑ από την Attica Bank. 

- Επιπρόσθετα, οι τράπεζες σκοπεύουν να αυξήσουν τα ποσά των διαγραφών κατά περίπου 1,2 δισ. ευρώ, κυρίως στο χαρτοφυλάκιο λιανικής. Σημειώνεται ότι οι διαγραφές δανείων στο γ΄ τρίμηνο 2017 ανήλθαν σε 1,1 δισ. ευρώ, αγγίζοντας τα 4,4 δισ. ευρώ για το εννεάμηνο Ιανουαρίου – Σεπτεμβρίου 2017.

- Παρόλα αυτά, οι τράπεζες κάνουν συντηρητικότερες εκτιμήσεις όσον αφορά τις καθαρές εισροές μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων σε σχέση με την προηγούμενη υποβολή στοιχείων προς τις εποπτικές αρχές. Η εκτιμώμενη εισροή νέων μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων για την περίοδο Ιουνίου 2017 – Δεκεμβρίου 2019 αυξάνεται κατά 1,2 δισ. ευρώ, ενώ αντίθετα η αποκατάσταση της τακτικής εξυπηρέτησης δανείων (curing) μειώνεται κατά 2,5 δισ. ευρώ. 

Οι ανωτέρω δυσμενέστερες εκτιμήσεις γίνονται διότι οι τράπεζες έχουν ενσωματώσει στα μοντέλα τους χειρότερες μακροοικονομικές υποθέσεις (ρυθμός αύξησης ΑΕΠ, διαθέσιμο εισόδημα) σε σύγκριση με την προηγούμενη υποβολή στόχων, οι οποίες επηρεάζουν αρνητικά το ρυθμό εκ νέου αθέτησης (re-defaultrate), καθώς και τις καθαρές εισροές μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων. Η χαμηλότερη αποκατάσταση της τακτικής εξυπηρέτησης δανείων σχετίζεται σε ένα βαθμό και με τα υψηλότερα ποσά πωλήσεων και διαγραφών. 

- Οι λοιποί παράγοντες μείωσης των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων δεν παρουσιάζουν μεταβολή σε σχέση με την προηγούμενη υποβολή στόχων. Οι εκποιήσεις καλύψεων (πλειστηριασμοί) υπολογίζονται σε 10,6 δισ. ευρώ, παραμένοντας κύριος παράγοντας στην ανάκτηση οφειλών.

Σημειώνεται ότι τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα ως ποσοστό των συνολικών ανοιγμάτων των τραπεζών αναμένεται να μειωθούν σταδιακά και να αγγίξουν το 35,2% το 2019. Ωστόσο, το ποσοστό αυτό είναι λίγο υψηλότερο από τον προηγούμενο στόχο του 33,9%, εξαιτίας των διαφορετικών παραγόντων μείωσης των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων, αλλά και της χαμηλότερης εκτιμώμενης πιστωτικής επέκτασης. 

Για την ίδια περίοδο, τα δάνεια σε καθυστέρηση άνω των 90 ημερών (μη εξυπηρετούμενα δάνεια) αναμένεται να μειωθούν κατά 47%, δηλαδή από 72,8 δισ. ευρώ τον Ιούνιο του 2017 σε 38,6 δισ. ευρώ το 2019. Ο σχετικός δείκτης μη εξυπηρετούμενων δανείων αναμένεται να μειωθεί από 36,1% σε 21,1% την ίδια χρονική περίοδο.

Γίνε ο πρώτος που θα αξιολογήσει!


Προσθήκη στα αγαπημένα

06 Dec 2017


Προωθημενεσ επιχειρησεις περισσότερες καταχωρήσεις

Paladar

Paladar

in ΕΣΤΙΑΤΟΡΙΑ

To Paladar είναι εδώ για να καλύψει τις ανάγκες σας για μία γαστρονομική εμπειρία. Στο Paladar έχετε τη δυνατότητα να δημιουργήσετε σε συνεργασία με εμάς ένα ειδικό για την περίσταση μενού αποκλειστικά για εσάς και τους καλεσμένους σας...

Hashtag

Hashtag

in CAFE - CLUBS

house on the beach all day restaurant

Paty's Handmade

Paty's Handmade

in ΕΙΔΗ ΓΑΜΟΥ - ΒΑΠΤΙΣΗΣ - ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ, ΓΙΑ ΤΟ ΣΠΙΤΙ

To κατάστημα Paty's handmade φτιάχνει τις δημιουργίες στο εργαστήρι του καταστήματος με πολλά υλικά όπως εσείς τις έχετε ονειρευτεί! Επίσης μεταμορφώνει τον γάμο σας ή την βάπτιση του παιδιού σας, σαν παραμύθι, με υφάσματα , αντικείμενα και λουλούδια

BARBER HOUSE-ALEXANDROS SIMIRIOTIS

BARBER HOUSE-ALEXANDROS SIMIRIOTIS

in ΚΟΜΜΩΤΗΡΙΑ - ΚΟΥΡΕΙΑ - ΜΠΑΡΜΠΕΡΙΚΑ

Ομορφιά, αισθητική και προσωπική φροντίδα στην περιοχή του Κιάτου.

Προσφατα Αρθρα

Δίχτυα ενός εκατομμυρίου ευρώ θα κρατήσουν τις τσούχτρες μακριά από τον Κορινθιακό

Δίχτυα ενός εκατομμυρίου ευρώ θα κρατήσουν τις τσούχτρες μακριά από τον Κορινθιακό

in ΠΟΛΙΤΙΚΗ, Η ΚΟΡΙΝΘΙΑ ΜΑΣ, ΤΟΠΙΚΑ, ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κονδύλι ενός εκατομμυρίου ευρώ εγκρίθηκε από το υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης για την προστασία των ακτών από τις πληθυσμιακές εξάρσεις μεδουσών κατά μήκος του Λουτρακίου, του Σχίνου και της Λίμνης Βουλιαγμένης.

Toν Φεβρουάριο του 2020 ο προαστιακός φτάνει στο Λουτράκι

Toν Φεβρουάριο του 2020 ο προαστιακός φτάνει στο Λουτράκι

in ΚΟΙΝΩΝΙΑ, Η ΚΟΡΙΝΘΙΑ ΜΑΣ, ΤΟΠΙΚΑ

Στην τελική ευθεία μπήκε πλέον η υπόθεση της επέκτασης του προαστιακού σιδηροδρόμου στο Λουτράκι.

Ρεκόρ guinness και Θεοφάνεια στο Κιάτο.

Ρεκόρ guinness και Θεοφάνεια στο Κιάτο.

in TOP 10, Η ΚΟΡΙΝΘΙΑ ΜΑΣ, ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ, ΤΟΠΙΚΑ

Ρεκόρ guinness και Θεοφάνεια στο Κιάτο, γιορτινή μέρα η σημερινή μιας και είναι διπλή η χαρά. Από τη μία η βάπτιση του Ιησού και από την άλλη ενά ρεκόρ guinness. Ένα ρεκόρ που αφορά την μεγαλύτερη σε βάρος και εμβαδό βασιλόπιτα στον κόσμο,

Έρχεται σχέδιο πληρωμής όλων των φόρων φυσικών προσώπων σε 12 δόσεις

Έρχεται σχέδιο πληρωμής όλων των φόρων φυσικών προσώπων σε 12 δόσεις

in ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Θεραπεία στη μάστιγα της συνεχούς αύξησης των ληξιπρόθεσμων οφειλών των φορολογούμενων προς το δημόσιο αναζητά το υπουργείο Οικονομικών.

Περιηγηση ανα κατηγορια περισσότερες κατηγορίες