Στην Ελλάδα των capital controls δυο κορινθιακοί όμιλοι με μεγάλη ρευστότητα


Στην Ελλάδα των capital controls και της κρίσης, ακριβώς όπως η επιχειρηματική δραστηριότητα είναι συγκεντρωμένη σε λιγοστά χέρια, έτσι και η ταμειακή ρευστότητα αφορά λίγες εταιρείες.

Από τις εισηγμένες, σύμφωνα με τα στοιχεία του πρώτου εξαμήνου, ξεχωρίζουν έντεκα εταιρείες αφενός για τη ρευστότητά τους -η οποία επιτρέπει μεγάλες επενδύσεις (λ.χ. ΟΤΕ δίκτυο οπτικών ινών)- και αφετέρου για τη μείωση του δανεισμού τους.

Στο «business stories» παρουσιάζουμε τις έντεκα αυτές ισχυρότερες κεφαλαιακά εταιρείες που διαθέτουν ταμειακά διαθέσιμα ύψους 5,6 δισ. ευρώ. Παρά το γεγονός ότι ένα μεγάλο κομμάτι των κερδών τους πηγαίνει για την αποπληρωμή τόκων και φόρων, οι 11 εταιρείες, όπως και άλλες σε μικρότερες κεφαλαιοποιήσεις, δημιουργούν ταμείο το οποίο μελλοντικά θα αποτελέσει το εφαλτήριο για επενδύσεις.

Οπως θα δούμε, οι περισσότερες από αυτές μπορούν βάσιμα να προχωρήσουν σε επενδύσεις προϊόντων και υπηρεσιών υψηλής τεχνολογίας, οι οποίες είναι ικανές να μειώσουν ουσιαστικά την ανεργία. Αν και η τρέχουσα περίοδος δεν είναι η ενδεδειγμένη, τουλάχιστον για τις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα, μέρος των διαθεσίμων θα μείνει για να αξιοποιηθεί σε πιο ευνοϊκές περιόδους όταν οι αποδόσεις θα είναι υψηλότερες από τις τρέχουσες.

 Σε κάθε περίπτωση, οι επιχειρήσεις που πραγματοποιούν κέρδη και συγκεντρώνουν την υψηλότερη ρευστότητα είναι και οι ικανές να διανείμουν μερίσματα και επιστροφές κεφαλαίου, δίνοντας μια σταθερή απόδοση στους επενδυτές με μεσομακροπρόθεσμο ορίζοντα. Εάν η διανομή των μερισμάτων συνδυαστεί μάλιστα με την εφαρμογή υψηλής εταιρικής διακυβέρνησης, τότε η διανομή των μερισμάτων θα τείνει να αυξάνεται και να συγκεντρώνει το ενδιαφέρον σταθερών επενδυτών.

ΟΤΕ
Δικαιολογημένα ο ΟΤΕ είναι ο βασιλιάς των ταμειακών διαθεσίμων καθώς οι πελάτες του είναι καλοπληρωτές σε ποσοστό 98%. Στο ταμείο του ΟΤΕ που διευθύνει ο κ. Μιχάλης Τσαμάζ υπήρχαν 1,5 δισ. μετρητά, ενώ ο μακροπρόθεσμος δανεισμός μειώθηκε σε 1,2 δισ. ευρώ από 1,9 δισ. ευρώ. Ο ΟΤΕ ολοκλήρωσε επενδύσεις στα νέα δίκτυα ύψους 2 δισ. ευρώ τα τελευταία έξι χρόνια, ενώ μέχρι το 2020 θα ανέλθουν στο 1,5 δισ. ευρώ.

Μotor Oil
Η ισχυρή κεφαλαιακά εταιρεία διέθετε στο εξάμηνο ταμείο 853 εκατ. ευρώ, ενισχυμένο κατά 137 εκατ. ευρώ. Ο δανεισμός υποχώρησε στα 948 εκατ. ευρώ από 1,092 εκατ. ευρώ. Η εταιρεία υπό τη διεύθυνση του κ. Πέτρου Τζαννετάκη είναι από τις μοναδικές επιχειρήσεις που μπορούν να στραφούν για δανεισμό στις διεθνείς αγορές ανά πάσα στιγμή. Στην τελευταία έξοδο το επιτόκιο ήταν μόλις 3,25%.

Ελληνικά Πετρέλαια
Στην εταιρεία, συμφερόντων του Δημοσίου και του ομίλου Λάτση, τα ταμειακά διαθέσιμα ανέρχονταν στα 689 εκατ. ευρώ. Εάν συνυπολογιστούν και οι δεσμευμένες καταθέσεις, τα διαθέσιμα ανέρχονται σε 835,1 εκατ. ευρώ. Τα ΕΛ.ΠΕ. μείωσαν τον δανεισμό τους, από 2,8 δισ. ευρώ σε 2,6 δισ. ευρώ, ύστερα από τις κατάλληλες κινήσεις του management (Σ. Τσοτσορός, Γ. Στεργιούλης, Α. Σιάμισης).

ΓΕΚ-ΤΕΡΝΑ
629 εκατ. ευρώ διαθέτει η ΓΕΚ-ΤΕΡΝΑ του κ. Γιώργου Περιστέρη, έναντι 330 εκατ. ευρώ πέρυσι. Ο δανεισμός της εταιρείας ανέρχεται σε 1,1 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 867 εκατ. ευρώ ήταν μακροπρόθεσμες υποχρεώσεις. Την περασμένη εβδομάδα η ΓΕΚ αύξησε τη συμμετοχή της στη Νέα Οδό και τον Αυτοκινητόδρομο Ελλάδος σε 78,5% και 66,6% αντίστοιχα.

ΕΛΛΑΚΤΩΡ
Στην εταιρεία συμφερόντων Μπόμπολα - Αφών Καλλιτσάντζη - Δ. Κούτρα τα δάνεια παρέμειναν στα ίδια επίπεδα, καθώς έφτασαν το 1,4 δισ. ευρώ, ενώ τα ταμειακά διαθέσιμα υποχώρησαν στα 449 εκατ. ευρώ.

Jumbo
Με τα δάνεια στα 288 εκατ. ευρώ η εταιρεία του επιχειρηματία Απόστολου Βακάκη είχε ταμειακά διαθέσιμα 395 εκατ. ευρώ. Είναι από τις ελάχιστες εταιρείες που συνεχίζουν κανονικά το επενδυτικό τους πρόγραμμα τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό.

ΟΠΑΠ
Από τις μηχανές της ταμειακής ρευστότητας του Χ.Α., ο ΟΠΑΠ της Emma Delta έχει ταμείο 330 εκατ. ευρώ.

Aegean Airlines
Παραδοσιακή εταιρεία ταμείου, η Aegean Airlines του κ. Θεόδωρου Βασιλάκη έχει ταμειακά διαθέσιμα 269,5 εκατ. ευρώ από 263 εκατ. ευρώ πέρυσι. Ο δανεισμός της είναι μόνο σε leasing, με το υπόλοιπο να ανέρχεται σε 38,3 εκατ. ευρώ.

Καρέλιας
Η καπνοβιομηχανία ανήκει στα μέλη της οικογένειας Καρέλια. Το ταμείο ενισχύθηκε από 93,2 εκατ. σε 150,6 εκατ. ευρώ, ενώ υπάρχουν και 168,6 εκατ. ευρώ σε αμοιβαία εξωτερικού. Mια μικρή δανειακή οφειλή (54 εκατ. ευρώ) έσβησε.

Βιοχάλκο
Οι υψηλότερες τιμές των μετάλλων (αλουμίνιο, χαλκός, ψευδάργυρος) ήταν οι κατάλληλες συνθήκες για την εκτόξευση της κερδοφορίας της Bιοχάλκο (συμφερόντων της οικογένειας Στασινόπουλου) κατά 2.807%. Aπό τις 828.000 στα 24,07 εκατ. ευρώ. O δανεισμός είναι πλέον στα επίπεδα των 1,7 δισ., με τα ταμειακά διαθέσιμα του ομίλου να ανέρχονται στα 119,8 εκατ. ευρώ.

Μυτιληναίος
Υπό την ενιαία μορφή ομίλου, η Mυτιληναίος ενίσχυσε την κερδοφορία (548,5% στα 80,65 εκατ. ευρώ) επωφελούμενος από την άνοδο του αλουμινίου, αλλά και τη μείωση των δικαιωμάτων μειοψηφίας. Τα δάνεια του ομίλου μειώθηκαν κατά 65 εκατ. ευρώ (στα 751,3 εκατ.), ενώ τα ταμειακά διαθέσιμα ανήλθαν στα 100, 7 εκατ. ευρώ. Η εταιρεία του επιχειρηματία Ευάγγελου Μυτιληναίου θα προχωρήσει σε νέα επένδυση στον χώρο του Αλουμινίου, ύψους 400 εκατ. ευρώ.

Γίνε ο πρώτος που θα αξιολογήσει!


Προσθήκη στα αγαπημένα

07 Nov 2017


Προωθημενεσ επιχειρησεις περισσότερες καταχωρήσεις

Δημήτρης Γκρίτζαλης - Πλαστικός Χειρουργός

Δημήτρης Γκρίτζαλης - Πλαστικός Χειρουργός

in ΥΓΕΙΑ - ΟΜΟΡΦΙΑ, ΙΑΤΡΟΙ - ΔΙΑΓΝΩΣΤΙΚΑ ΚΕΝΤΡΑ

Η πλαστική χειρουργική είναι, πριν απ’ όλα, φιλοσοφία κι όχι μια απλή χειρουργική ειδικότητα. Ασχολούμενος με όλο το φάσμα της Αισθητικής Χειρουργικής, πιστεύω πως η αρμονία και η φυσικότητα είναι οι κυριότεροι παράγοντες που οδηγούν σε ένα όμορφο..

Πασχαλίτσες

Πασχαλίτσες

in ΣΧΟΛΙΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ, ΙΔΙΩΤΙΚΑ ΣΧΟΛΕΙΑ

ΣΥΓΧΡΟΝΟ ΚΕΝΤΡΟ ΠΡΟΣΧΟΛΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ ΗΛΙΚΙΑΣ 40 ΗΜΕΡΩΝ ΕΩΣ 6 ΕΤΩΝ ΣΕ ΜΟΝΤΕΡΝΕΣ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ 1.500τ.μ

La Pande Hair & Cosmetic Shops

La Pande Hair & Cosmetic Shops

in ΑΙΣΘΗΤΙΚΟΙ - ΚΕΝΤΡΑ ΑΙΣΘΗΤΙΚΗΣ, ACCESSORIES, ΜΑΝΙΚΙΟΥΡ - ΠΕΝΤΙΚΙΟΥΡ

Ομορφιά αισθητική και προσωπική φροντίδα.Τα πάντα σε βαφές καλλυντικά μανό σαμπουάν μολύβια και πολλά άλλα..

Κομμωτήριο Αγγελική

Κομμωτήριο Αγγελική

in ΚΟΜΜΩΤΗΡΙΑ - ΚΟΥΡΕΙΑ - ΜΠΑΡΜΠΕΡΙΚΑ

Τα πιο in, τα πιο τρέντυ και τα πιο μοδάτα χτενίσματα. Νυφικά αλλά και γαμπριάτικα. Γυναικεία, ανδρικά και παιδικά.

Προσφατα Αρθρα

Δίχτυα ενός εκατομμυρίου ευρώ θα κρατήσουν τις τσούχτρες μακριά από τον Κορινθιακό

Δίχτυα ενός εκατομμυρίου ευρώ θα κρατήσουν τις τσούχτρες μακριά από τον Κορινθιακό

in ΠΟΛΙΤΙΚΗ, Η ΚΟΡΙΝΘΙΑ ΜΑΣ, ΤΟΠΙΚΑ, ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κονδύλι ενός εκατομμυρίου ευρώ εγκρίθηκε από το υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης για την προστασία των ακτών από τις πληθυσμιακές εξάρσεις μεδουσών κατά μήκος του Λουτρακίου, του Σχίνου και της Λίμνης Βουλιαγμένης.

Toν Φεβρουάριο του 2020 ο προαστιακός φτάνει στο Λουτράκι

Toν Φεβρουάριο του 2020 ο προαστιακός φτάνει στο Λουτράκι

in ΚΟΙΝΩΝΙΑ, Η ΚΟΡΙΝΘΙΑ ΜΑΣ, ΤΟΠΙΚΑ

Στην τελική ευθεία μπήκε πλέον η υπόθεση της επέκτασης του προαστιακού σιδηροδρόμου στο Λουτράκι.

Ρεκόρ guinness και Θεοφάνεια στο Κιάτο.

Ρεκόρ guinness και Θεοφάνεια στο Κιάτο.

in TOP 10, Η ΚΟΡΙΝΘΙΑ ΜΑΣ, ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ, ΤΟΠΙΚΑ

Ρεκόρ guinness και Θεοφάνεια στο Κιάτο, γιορτινή μέρα η σημερινή μιας και είναι διπλή η χαρά. Από τη μία η βάπτιση του Ιησού και από την άλλη ενά ρεκόρ guinness. Ένα ρεκόρ που αφορά την μεγαλύτερη σε βάρος και εμβαδό βασιλόπιτα στον κόσμο,

Ελληνικό: Στην τελευταία φάση το νομοσχέδιο

Ελληνικό: Στην τελευταία φάση το νομοσχέδιο

in ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Αύριο αναμένεται να οριστεί ο εισηγητής και η ημερομηνία συζήτησης, κεκλεισμένων των θυρών.

Περιηγηση ανα κατηγορια περισσότερες κατηγορίες