Advertisement

Ξέρετε τους 5 Έλληνες με την μεγαλύτερη συλλογή έργων τέχνης στον κόσμο; (φωτό)


Ο Πάμπλο Πικάσο είχε πει ότι «η τέχνη είναι ένα ψέμα που μας βοηθάει να ανακαλύψουμε την αλήθεια» και αν η φράση του ισχύει τότε αυτή η αλήθεια είναι πολύ ακριβή.     
Κι αυτό γιατί μπορεί το χρήμα να μην σου αγοράζει την αλήθεια ή την ευτυχία, αλλά με ενενήντα εκατομμύρια ευρώ σου δίνει ένα αριστούργημα της τέχνης όπως είναι η περίφημη «Κραυγή» του Έντουαρντ Μουνχ.


Τόσα χρειάστηκε να καταβάλλει ο άγνωστος νέος ιδιοκτήτης της, τον Μάϊο του 2012 προκειμένου να αποκτήσει τον πίνακα του διάσημου Νορβηγού ζωγράφου, στην δημοπρασία του οίκου Sotheby’s στη Νέα Υόρκη.
Δεν ήταν έλληνας σύμφωνα με τα λίγα που διέρρευσαν κάποια 24ωρα αργότερα αν και θα μπορούσε, αφού αρκετοί έλληνες συλλέκτες θεωρούνται πολύ καλοί παίχτες στο Χρηματιστήριο της Τέχνης. 
Κάτι που μπορεί εύκολα να διαπιστώσει κανείς, αν ρίξει μια ματιά στην φετινή λίστα με τους διακόσιους πιο επιφανείς συλλέκτες του έγκριτου Art News.

Η λίστα δεν είναι αριθμητική, γιατί κανείς δεν είναι απόλυτα σίγουρος-ακόμη και οι ειδήμονες-ποιος είναι αυτός η συλλογή του οποίου είναι ακριβώτερη από των άλλων και πόσα έργα περιέχει.  
        
Η μυστικότητα που επικρατούσε πάντα στο Χρηματιστήριο της Τέχνης, εκεί όπου κατά καιρούς διακινούνται έργα του Βαν Γκονγκ, του Ρενουάρ, του Ντα Βίντσι, του Ουόρχολ και του Μπασκιά μεταξύ άλλων, εξακολουθεί να υφίσταται.    
   
Είναι όμως αναμφίβολα παραδεκτό ότι τις τελευταίες δεκαετίες, ο χωρος έχει έντονο ελληνικό άρωμα.

Στην φετινή λίστα του Art News βρίσκονται πέντε πολύ γνωστά και ηχηρά ονόματα συμπατριωτών μας, οι οποίοι διαθέτουν εξαιρετικές συλλογές,κάποιες από αυτές αξίας εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ.

Αυτοί είναι οι κ.κ. Δημήτρης Δασκαλόπουλος, Δάκης Ιωάννου, Γιώργος Οικονόμου, Δημήτρης Μαυρομάτης και η οικογένεια Νιάρχου, με μπροστάρη τον κ. Φίλιππο Νιάρχο.       

Επενδύσεις από χρυσάφι

Εφοπλιστές όπως ο Γιώργος Οικονόμου και ο αείμνηστος Γιώργος Εμπειρίκος, ηχηρά ονόματα όπως ο Φίλιππος Νιάρχος και επιχειρηματίες σαν τον Δάκη Ιωάννου και τον Δημήτρη Δασκαλόπουλο, επενδύουν χρόνια τώρα σε έργα τέχνης και μόνο χαμένοι δεν έχουν βγει.

Ο κύριος Φίλιππος Νιάρχος συγκαταλέγεται άτυπα ανάμεσα στους δέκα κορυφαίους συλλέκτες του κόσμου, έχοντας εμπλουτίσει την ήδη μεγάλη συλλογή έργων τέχνης που είχε ξεκινήσει ο πατέρας του Σταύρος.


Ο  Φίλιππος Νιάρχος 

Οι πληροφορίες αποτιμούν την αξία της στα δύο δισεκατομμύρια ευρώ, αφού περιλαμβάνει δημιουργίες του Βίνσεντ Βαν Γκονγκ όπως την περίφημη αυτοπροσωπογραφία του ζωγράφου λίγο καιρό αφού είχε κόψει το αυτί του, του Πικάσσο, του Γκογκέν, έργα του Αντι Γουόρχολ αλλά και του αιρετικού Ζαν Μισέλ Μπασκιά.


Η αυτοπροσωπογραφία του Βαν Γκόνγκ από τη συλλογή του Φίλιππου Νιάρχου

Από την λίστα λείπει πλέον ο αείμνηστος Γιώργος Εμπειρίκος, η οικογένεια του οποίου πούλησε μετά τον θάνατό του του περίφημους «Χαρτοπαίχτες του Σεζάν στην βασιλική οικογένεια του Κατάρ, αντί του ποσού ρεκόρ των διακοσίων πενήντα εκατομμυρίων ευρώ.

Λάτρης των ιμπρεσιονιστών, ο Εμπειρίκος απέκτησε καταπληκτικά έργα που κοσμούσαν το σπίτι του στην Ζυρίχη της Ελβετίας, ενώ κάποια από αυτά μεταφέρονταν τα καλοκαίρια στην θαλαμηγό του «Αστάρτη».

Ο Γιώργος Οικονόμου μέχρι πριν δύοχρόνια τουλάχιστον, ήταν περισσότερο γνωστός μόνο ως ένας πολύ επιτυχημένος Έλληνας εφοπλιστής. 


Ο Γιώργος Οικονόμου

Τα αποκαλυπτήρια της προσωπικής του συλλογής στην Δημοτική Πινακοθήκη έδωσαν την ευκαιρία στους φανατικούς της τέχνης να απολαύσουν μεταξύ άλλων, έργα των Πικάσσο, Μοντιλιάνι, Ντε Κούνινγκ, Λούσιαν Φρόιντ, Τουόμπλι, Γκογκέν και Τζόρτζιο Ντε Κίρικο.


Ένα έργο από τα πολλά της συλλογής του Γιώργου Οικονόμου

Αντίθετα με τον κύριο Οικονόμου, πολλά από τα έργα μοντέρνας τέχνης που έχει στην κατοχή του ο κατασκευαστής κ. Δάκης Ιωάννου, μπορούν να τα δουν από κοντά οι φίλοι του, αφού κοσμούν την κατοικία του στο Ψυχικό.


Ο Δάκης Ιωάννου (επάνω) και κάτω, ένα έργο του Κούνς που κοσμεί τη συλλογή του Ο άνθρωπος που επέβαλλε στην διεθνή εικαστική σκηνή τον Τζεφ Κουνς, είδε την συλλογή του να φιλοξενείται στο ΜΟΜΑ της Νέας Υόρκης, έχει κάνει την θαλαμηγό του «Guilty» ένα μικρό εκθεσιακό χώρο και λατρεύει μεταξύ πολλών άλλων τα έργα του Μαουρίτσιο Κατελάν.


Το σκάφος Guilty του Δάκη Ιωάννου

Στην ίδια λογική πορεύεται και ο επιχειρηματίας κ. Δημήτρης Δασκαλόπουλος που έχει επενδύσει και αυτός στην modern art, ενώ πριν λίγα χρόνια εξέθεσε για πρώτη φορά κομμάτια της προσωπικής συλλογής του στο μουσείο Guggenheim του Μπιλμπάο, στην Ισπανία.


Η μοντέρνα τέχνη είναι η αδυναμία του Δημήτρη Δασκαλόπουλου

Τέλος ο Δημήτρης Μαυρομάτης που είναι μόνιμος κάτοικος εξωτερικού με  εκπληκτική ρευστότητα-κληρονόμησε από τον πατέρα του μια αυτοκρατορία εταιριών την οποία πούλησε-έχει επενδύσει τα τελευταία χρόνια σε αγορές έργων του Πάμπλο Πικάσο, ανακαλύπτοντας την δική του ακριβή αλήθεια μέσω της τέχνης.


Ο Δημήτρης Μαυρομάτης (επάνω) και κάτω ένα έργο του Πικάσο που κατέχει περίοπτη θέση στη συλλογή του

Γίνε ο πρώτος που θα αξιολογήσει!


Προσθήκη στα αγαπημένα

04 Nov 2017


Προωθημενεσ επιχειρησεις περισσότερες καταχωρήσεις

Paladar

Paladar

in ΕΣΤΙΑΤΟΡΙΑ

To Paladar είναι εδώ για να καλύψει τις ανάγκες σας για μία γαστρονομική εμπειρία. Στο Paladar έχετε τη δυνατότητα να δημιουργήσετε σε συνεργασία με εμάς ένα ειδικό για την περίσταση μενού αποκλειστικά για εσάς και τους καλεσμένους σας...

Καφεκοπτείο Μούρτης

Καφεκοπτείο Μούρτης

in ΚΑΦΕΚΟΠΤΕΙΑ

Το καφεκοπτείο ΜΟΥΡΤΗΣ από το 1987 γνωρίζει όσο κανείς άλλος την τέχνη του καφέ. Οι μοναδικές ποικιλίες, οι ξεχωριστές γεύσεις, το μεράκι και η βαθιά γνώση των μυστικών του καφέ μεταφέρονται με προσοχή από γενιά σε γενιά και έχουν κάνει το ΚΑΦΕΚΟΠΤΕΙ

BARBER HOUSE-ALEXANDROS SIMIRIOTIS

BARBER HOUSE-ALEXANDROS SIMIRIOTIS

in ΚΟΜΜΩΤΗΡΙΑ - ΚΟΥΡΕΙΑ - ΜΠΑΡΜΠΕΡΙΚΑ

Ομορφιά, αισθητική και προσωπική φροντίδα στην περιοχή του Κιάτου.

Πασχαλίτσες

Πασχαλίτσες

in ΣΧΟΛΙΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ, ΙΔΙΩΤΙΚΑ ΣΧΟΛΕΙΑ

ΣΥΓΧΡΟΝΟ ΚΕΝΤΡΟ ΠΡΟΣΧΟΛΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ ΗΛΙΚΙΑΣ 40 ΗΜΕΡΩΝ ΕΩΣ 6 ΕΤΩΝ ΣΕ ΜΟΝΤΕΡΝΕΣ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ 1.500τ.μ

Προσφατα Αρθρα

Ρεκόρ guinness και Θεοφάνεια στο Κιάτο.

Ρεκόρ guinness και Θεοφάνεια στο Κιάτο.

in TOP 10, Η ΚΟΡΙΝΘΙΑ ΜΑΣ, ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ, ΤΟΠΙΚΑ

Ρεκόρ guinness και Θεοφάνεια στο Κιάτο, γιορτινή μέρα η σημερινή μιας και είναι διπλή η χαρά. Από τη μία η βάπτιση του Ιησού και από την άλλη ενά ρεκόρ guinness. Ένα ρεκόρ που αφορά την μεγαλύτερη σε βάρος και εμβαδό βασιλόπιτα στον κόσμο,

Ελληνικό: Στην τελευταία φάση το νομοσχέδιο

Ελληνικό: Στην τελευταία φάση το νομοσχέδιο

in ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Αύριο αναμένεται να οριστεί ο εισηγητής και η ημερομηνία συζήτησης, κεκλεισμένων των θυρών.

Έρχεται σχέδιο πληρωμής όλων των φόρων φυσικών προσώπων σε 12 δόσεις

Έρχεται σχέδιο πληρωμής όλων των φόρων φυσικών προσώπων σε 12 δόσεις

in ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Θεραπεία στη μάστιγα της συνεχούς αύξησης των ληξιπρόθεσμων οφειλών των φορολογούμενων προς το δημόσιο αναζητά το υπουργείο Οικονομικών.

Προβλήματα στο αφορολόγητο - Τι πρέπει να προσέξουν όσοι πληρώνουν ηλεκτρονικά μέσω e-banking

Προβλήματα στο αφορολόγητο - Τι πρέπει να προσέξουν όσοι πληρώνουν ηλεκτρονικά μέσω e-banking

in ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Το αφορολόγητο θα μείνει μόνο στα… χαρτιά για όσους κάνουν αγορές πληρώνοντας μέσω e-banking αν δεν αλλάξει κάτι άμεσα.

Περιηγηση ανα κατηγορια περισσότερες κατηγορίες