Νέες χρεώσεις στις Υπηρεσίες Κοινής Ωφέλειας - Δείτε αναλυτικά


Σημαντική μείωση που μπορεί να φτάσει έως και τα 48 ευρώ/λογαριασμό σε κάποιες περιπτώσεις φέρνει η τροπολογία που κατατέθηκε χθες στη Βουλή και τροποποιεί τον τρόπο με τον οποίο υπολογίζεται η χρέωση ΥΚΩ (δηλαδή το τέλος που καλύπτει την ηλεκτροδότηση των νησιών αλλά και το κοινωνικό οικιακό τιμολόγιο για τις αδύναμες ομάδες πληθυσμού).

Μεγάλοι κερδισμένοι είναι οι καταναλωτές που πέρυσι το χειμώνα άναψαν περισσότερο τα ηλεκτρικά θερμαντικά σώματα και βρέθηκαν να πληρώνουν υπέρογκες αυξήσεις εξαιτίας του ανορθολογικού τρόπου της χρέωσης.

Συγκεκριμένα μέχρι σήμερα υπήρχαν 4 κλίμακες χρεώσεων ανάλογα με την κατανάλωση, ωστόσο εάν κάποιος καταναλωτής ξεπερνούσε μία κλίμακα, χρεωνόταν με την υψηλότερη χρέωση για το σύνολο της κατανάλωσης από την 1η κιλοβατώρα. Πλέον η υψηλότερη χρέωση θα επιβάλλεται μόνο για τις κιλοβατώρες που ξεπερνούν την κλίμακα. 

Για παράδειγμα ένας καταναλωτής που πέρυσι ξεπέρασε τις 2000 κιλοβατώρες για μία επιπλέον κιλοβατώρα, πλήρωσε το σύνολο της κατανάλωσής του με την υψηλή χρέωση των 39,87 ευρώ ήτοι πλήρωσε ΥΚΩ 80 ευρώ αντί για 31 ευρώ για μία μόλις κιλοβατώρα. 

Με τη νέα κλίμακα ο καταναλωτής θα πληρώσει για την ίδια κατανάλωση (2001 κιλοβατώρες) 31,1 ευρώ δηλαδή θα κερδίσει 48,9 ευρώ στον τετραμηνιαίο λογαριασμό του.

Πως διαμορφώνονται λοιπόν οι χρεώσεις στην πράξη με τη νέα κλίμακα των ΥΚΩ; Ακολουθούν 5 παραδείγματα ανάλογα με την κατανάλωση όπως αναφέρει και το «Κεφάλαιο»:

1. Πελάτης με κατανάλωση 1600 κιλοβατώρες στο τετράμηνο πριν πλήρωνε 11,18 ευρώ τώρα θα πληρώνει 11,04 ευρώ 

2. Πελάτης με κατανάλωση 2000 κιλοβατώρες στο τετράμηνο πριν πλήρωνε 31,4 ευρώ τώρα θα πληρώνει 31,04 ευρώ 

3. Πελάτης με κατανάλωση 2001 κιλοβατώρες στο τετράμηνο πριν πλήρωνε 79,77 ευρώ, τώρα θα πληρώνει 31,1

4. Πελάτης με κατανάλωση 3001 κιλοβατώρες στο τετράμηνο πριν πλήρωνε 134,4 ευρώ τώρα θα πληρώνει 116,4 ευρώ

5. Πελάτης με κατανάλωση 4000 κιλοβατώρες στο τετράμηνο πριν πλήρωνε 179,2 ευρώ τώρα θα πληρώνει 201,4 ευρώ 

Δηλαδή με τη νέα κλίμακα η χρέωση ΥΚΩ καθίσταται ακριβότερη μόνο για πολύ μεγάλες καταναλώσεις πχ 4000 κιλοβατώρες στο τετράμηνο και άνω, ενώ αντίθετα οι νέες χρεώσεις κρύβουν ελαφρύνσεις για τις μεσαίες έως και τις μεγάλες καταναλώσεις. Για τις μικρές καταναλώσεις ουσιαστικά δεν υπάρχει αλλαγή.

Σημειώνεται ότι η χρέωση ΥΚΩ αποτελεί ένα μέρος του λογαριασμού ηλεκτρικής ενέργειας και του συνολικού κόστους, που εντάσσεται στις λεγόμενες ρυθμιζόμενες χρεώσεις (ΑΔΜΗΕ, ΔΕΔΔΗΕ, ΥΚΩ, ΕΤΜΕΑΡ και λοιπές χρεώσεις) που είναι κοινές για όλους τους καταναλωτές ανεξαρτήτως του παρόχου από τον οποίο προμηθεύονται ρεύμα και καθορίζονται με ρυθμιστικές αποφάσεις (ΡΑΕ, ΥΠΕΝ). Αντίθετα με τις ρυθμιζόμενες χρεώσεις, εκείνο που δεν είναι κοινό για όλους τους καταναλωτές είναι οι χρεώσεις προμήθειας (δηλαδή το κόστος που χρεώνει ο κάθε πάροχος ηλεκτρικής ενέργειας), οι οποίες διαφέρουν από προμηθευτή σε προμηθευτή. 

Γίνε ο πρώτος που θα αξιολογήσει!


Προσθήκη στα αγαπημένα

20 Dec 2017


Προωθημενεσ επιχειρησεις περισσότερες καταχωρήσεις

Δημήτρης Γκρίτζαλης - Πλαστικός Χειρουργός

Δημήτρης Γκρίτζαλης - Πλαστικός Χειρουργός

in ΥΓΕΙΑ - ΟΜΟΡΦΙΑ, ΙΑΤΡΟΙ - ΔΙΑΓΝΩΣΤΙΚΑ ΚΕΝΤΡΑ

Η πλαστική χειρουργική είναι, πριν απ’ όλα, φιλοσοφία κι όχι μια απλή χειρουργική ειδικότητα. Ασχολούμενος με όλο το φάσμα της Αισθητικής Χειρουργικής, πιστεύω πως η αρμονία και η φυσικότητα είναι οι κυριότεροι παράγοντες που οδηγούν σε ένα όμορφο..

ΤΑΒΕΡΝΑ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ

ΤΑΒΕΡΝΑ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ

in CAFE, ΤΑΒΕΡΝΕΣ

Ελατε να απολαύσετε ελληνική τοπική παραδοσιακή κουζίνα βάσει εποχικότητας σε μια ζεστη, οικογενειακή ατμόσφαιρα.

Καφεκοπτείο Μούρτης

Καφεκοπτείο Μούρτης

in ΚΑΦΕΚΟΠΤΕΙΑ

Το καφεκοπτείο ΜΟΥΡΤΗΣ από το 1987 γνωρίζει όσο κανείς άλλος την τέχνη του καφέ. Οι μοναδικές ποικιλίες, οι ξεχωριστές γεύσεις, το μεράκι και η βαθιά γνώση των μυστικών του καφέ μεταφέρονται με προσοχή από γενιά σε γενιά και έχουν κάνει το ΚΑΦΕΚΟΠΤΕΙ

Hashtag

Hashtag

in CAFE - CLUBS

house on the beach all day restaurant

Προσφατα Αρθρα

Δίχτυα ενός εκατομμυρίου ευρώ θα κρατήσουν τις τσούχτρες μακριά από τον Κορινθιακό

Δίχτυα ενός εκατομμυρίου ευρώ θα κρατήσουν τις τσούχτρες μακριά από τον Κορινθιακό

in ΠΟΛΙΤΙΚΗ, Η ΚΟΡΙΝΘΙΑ ΜΑΣ, ΤΟΠΙΚΑ, ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κονδύλι ενός εκατομμυρίου ευρώ εγκρίθηκε από το υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης για την προστασία των ακτών από τις πληθυσμιακές εξάρσεις μεδουσών κατά μήκος του Λουτρακίου, του Σχίνου και της Λίμνης Βουλιαγμένης.

Toν Φεβρουάριο του 2020 ο προαστιακός φτάνει στο Λουτράκι

Toν Φεβρουάριο του 2020 ο προαστιακός φτάνει στο Λουτράκι

in ΚΟΙΝΩΝΙΑ, Η ΚΟΡΙΝΘΙΑ ΜΑΣ, ΤΟΠΙΚΑ

Στην τελική ευθεία μπήκε πλέον η υπόθεση της επέκτασης του προαστιακού σιδηροδρόμου στο Λουτράκι.

Ρεκόρ guinness και Θεοφάνεια στο Κιάτο.

Ρεκόρ guinness και Θεοφάνεια στο Κιάτο.

in TOP 10, Η ΚΟΡΙΝΘΙΑ ΜΑΣ, ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ, ΤΟΠΙΚΑ

Ρεκόρ guinness και Θεοφάνεια στο Κιάτο, γιορτινή μέρα η σημερινή μιας και είναι διπλή η χαρά. Από τη μία η βάπτιση του Ιησού και από την άλλη ενά ρεκόρ guinness. Ένα ρεκόρ που αφορά την μεγαλύτερη σε βάρος και εμβαδό βασιλόπιτα στον κόσμο,

Ελληνικό: Στην τελευταία φάση το νομοσχέδιο

Ελληνικό: Στην τελευταία φάση το νομοσχέδιο

in ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Αύριο αναμένεται να οριστεί ο εισηγητής και η ημερομηνία συζήτησης, κεκλεισμένων των θυρών.

Περιηγηση ανα κατηγορια περισσότερες κατηγορίες